5 jaar webshop!

Praat als een piraat dag

Invloed van piraten op rum

Op 27 september is het “praat als een piraat dag”, een mooie dag om je innerlijke piraat los te laten. Piraten stonden niet alleen bekend om hun manier van praten, maar ook om hun liefde voor alcohol. Vooral rum doet denken aan piraten die de Caribische zeeën onveilig maakten en rum als buit meenamen. Piraten en rum zijn dus nauw verbonden, maar hoe groot was de invloed van piraten op rum eigenlijk?

Hoe is rum ontstaan?

De productie van rum heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Slaven ontdekten toen dat door suikerriet te fermenteren, suiker kon worden omgezet in alcohol via destillatie. Hoewel deze belangrijke ontdekking bijdroeg aan de ontwikkeling van bruine rum, leidde het helaas ook tot de inzet van slaven in andere markten.  

Na deze ontdekking, ging de productie van rum op volle toeren, dit gebeurde vooral in het Caraïbisch gebied. Piraten waren erg actief in dit gebied en raakten daardoor ook betrokken bij het alcohol business. De drank was op een gegeven moment zo populair, dat rum als betalingsmiddel werd gebruikt in het Caribisch gebied.

Link tussen rum en piratenrij

Echter kwam hier in 1655 verandering in, toen de Britten Jamaica koloniseerden en zij bier vervingen door rum. Rum werd al gauw belangrijk voor de piraten omdat dit in plaats van water gebruikt kon worden. Door het Caribisch klimaat ging Rum namelijk langer mee dan water.

De opkomst van rum kwam echter niet alleen met voordelen, het zorgde namelijk voor interne problemen bij de piraten. Zo gingen dronken bemanningsleden vaak op de vuist en weigerden ze taken uit te voeren. Dit vroeg om een oplossing die uiteindelijk kwam van Edward Vernon, die besloot om rum te mengen met water. Dit werd door de bemanningsleden “grog” genoemd en het zorgde voor een afname in dronken bemanningsleden.

Op wie was de Captain Morgan rum gebaseerd?

Vele piraten zijn dus in contact gekomen met rum, maar welke piraat wordt tot de dag van vandaag nog geassocieerd met rum? Dit moet Sir Henry Morgan zijn, dat het gezicht is van de Capitain Morgan rum.

Hoewel piraten vaak worden geassocieerd met illegale activiteiten, was dit bij Captain Morgan verre van waar. Hij was namelijk een privateer, oftewel een legale piraat. Hij werd door de Engelse regering ingehuurd om tegen het Spaanse rijk te vechten en tijdens deze oorlog kon hij een naam voor zichzelf maken.

 



Wat zijn de bekendste piraten rum van Dirck3?


4. Shipmaster Rum Spiced Gold:

 

De Shipmaster Rum Spiced Gold is geïnspireerd door de rijke geschiedenis van rum op de zeeën. Deze gouden Spiced rum bevat veel natuurlijke aroma’s en wordt gemaakt van specerijen in het Caribisch gebied. Door de licht zoete en kruidige smaak, is het heerlijk om puur te drinken en ook voor in de mix met Ginger Ale of cola.

 

 

 

 


3. Old captain Rum:

Old Captain is een mix van verschillende rums in Jamaica. De eerste Old Captain is gemaakt in Leeuwarden. Het heeft een zacht karakter en heeft aroma’s met fruittonen van abrikoos en pruimen. Doordat het een zoete smaak bevat, is het heerlijk om puur te drinken.

 

 

 

 

 

 


2. The Kraken Black Spiced:

The Kraken Black Spiced komt uit het Caribische gebied en wordt gemaakt uit zwarte stroop melasse, natuurlijke aroma’s en kruiden zoals gember, kruidnagel & kaneel. Daarnaast wordt het 12 tot 14 maanden gerijpt in eikenhouten vaten wat leidt tot een uitmuntende smaak. The Kraken Black Spiced kan het beste puur of met ijs worden gedronken.

 

 

 

 

 


1. Captain Morgan Spiced Gold:

Als er een merk zijn inspiratie heeft gehaald van de piraterij, dan is het de Captain Morgan Spiced Gold wel. Dit is een legendarische rum afkomstig uit Jamaica. Door de combinatie van kruiden en natuurlijke aroma’s is dit een zachte spiced rum. Deze spiced rum is een perfecte mix om puur te drinken, met cola of Ginger Ale.

 

 

 

 

 


Piraten hebben dus veel invloed gehad op de toekomst van rum. Dit is te zien aan de vele verwijzingen die de rum van tegenwoordig bevatten. Wil je dus je ervaring op “praat als een piraat dag” compleet maken? Probeer dan eens eén van de opgenoemde dranken uit en begin je avontuur als een echte piraat!

Related posts